Från Pisa, Cinque Terre och Florens till Helsingborg

Nu äntligen till det som bloggen i huvudsak kommer att handla om under hösten. Det kommer ett och annat tillbakablick då och då, lite nostalgi får infinna sig i alla fall, men mer som ett sidospår.

Under hösten kommer jag att börja med ett bokprojekt som handlar om mönster, fotografier och texter. Utgångspunkten är Helsingborgs arkitektur. Under 2015 har jag skapat mönster inspirerade av stadens vackra byggnader. De har inspirerat mig till att skapa spännande former som jag framöver kommer att använda som underlag till tapeter, textilier, möbler med mera. Tillsammans med en fotograf och en skribent kommer jag att producera en bok om Helsingborg. En annorlunda bok som inte bara kommer att återspegla husen och mönstren utan även människorna bakom dessa husväggar, det hela inramat av fin poesi.

Hälsovägen 7 mönster
Hälsovägen 7, Helsingborg

Det hela började i Italien under våren 2014 då jag tillsammans med några nära och kära reste till Pisa, Cinque Terre och Florens. Jag blev fascinerad att allt det vackra som präglade de italienska städernas stadsrum. Så många fina byggnader, hus och allmänna platser med vackra detaljer på både utsidan och insidan. Jag var så fascinerad att jag började fotografera till vansinne mycket utan att egentligen veta vad jag skulle ha det till. Väl hemma i Sverige började jag analysera den stora mängden och blev snurrig av alla former och skapelser. När jag blundade uppenbarade det sig diverse mönster i mitt huvud memorerade av allt det ögonen tittade på. Då tänkte jag att jag skulle försöka teckna av de imaginära bilderna och göra mönster av dem. De första två mönstren ritade jag med inspiration av kyrka Santa Maria Novella i Florens.

Grafik 2010-2014 del 2

Maria

Så småningom började jag lägga märke till många fina hus och byggnader i Helsingborg och bestämde mig för att skapa nya mönster med anknytning till Helsingborg. Hittills har jag gjort 24 fina mönster som jag kommer att skapa en fin kollektion av.

Affisch mönster